- Původ: Indie
- Region: jižní a západní Indie
- Klasifikace: největší velikost fazole
- Sklizeň: červen - září
- Zpracování: neprané třešně fazole podrobené procesu monzunování
- Profil: středně kyselé, sirupovité tělo, chuť koření, dřevo, tabák
Monzunovaná káva je naprosto jedinečná v Indie je raritou svého druhu.
Proces monzunování se nestal záměrně, ale byl spíše detekován nehodou v roce 1950.
V té době se káva přepravovala z Indie do Evropy v dřevěných nákladních plachetnicích a byla uskladněna v podpalubí ve vlhké, horké a děravé atmosféře.
Když byla konečně přepravena do Evropy po téměř šesti měsících plavby po moři, barva kávy změnila barvu ze zelené, na světle zlaté zrna.
Kávová zrna jsou během 12 - 16 dnů neustále ručně přetáčena několikrát denně, aby se vyrovnala vlhkost vstřebávání.
Nakonec káva prochází leštěním, tříděním, aby byla stejná a lesklá připravená k exportu.