- Původ: Brazílie
- Region: hlavně Minas Gerais a Sao Paulo
- Nadmořská výška: 200- 800 m.n.m
- Sklizeň: od března do října, hlavní v červnu
- Zpracování: suché
- Profil: nízká kyselost, lehké až střední tělo, které má lehce ořechové sladký tón
Produkce kávy v Brazílii dělá asi třetinu z celkové produkce kávy ve světě.
Brazílie je zdaleka největším producentem na světě za posledních 150 let. Pěstují se zde obě odrůdy, jak Arabica i Robusta . Arabica jasně dominuje s rostoucím podílem cca. 80%.
Společný popis Santos je značka, která odkazuje na přístav, kam jsou kávy z různých regionů země dodávány.
Kávy z Brazílie jsou jednoznačně podrobně popsány: NY 2, což je zkratka pro "New York 2" což znamená, maximální počet povolených vad.
Screen 17/18 definuje velikost zrna.
Jako nejběžnější způsob zpracování kávy v Brazílii se používá z 90% suchý proces, známý také jako nemytý nebo přírodní.
Celý kávový plod se očistí, pak se umístí na slunce a nechá se schnout.
Kávové plantáže v Brazílii pokrývají obrovské plochy půdy, potřeba stovky lidí řídí a produkují obrovské množství kávy.