ČOKOLÁDOVNA

PD-banner 03

ČOKOLÁDA, KTERÁ POMÁHÁ

Čokoláda má být skutečným smyslovým požitkem. Proto se její výrobě s velkou láskou a pozorností věnujeme od pečlivého výběru kávových bobů až po samotné zabalení.

Výroba naší čokolády je tzv. Bean to Bar, neboli od kávového bobu až k hotové tabulce čokolády. Boby nejprve pečlivě vytřídíme, upražíme přímo v naší pražírně a semeleme. Následně takto připravenou surovinu řemeslně zpracováváme do finální podoby čokolády. Jako jedni z mála výrobců v ČR můžeme nabídnout k ochutnání i jednodruhové čokolády, tedy čokolády pocházející výhradně z bobů z jedné konkrétní plantáže.

Výroba čokolády je součástí našeho sociálního podnikání a její výroba probíhá v sociálním podniku v jihočeských Drahonicích, který je součástí sítě tréninkových a chráněných pracovišť, zaměřených na podporu a vzdělávání mladých lidí s mentálním a kombinovaným postižením.

Pokud máte zájem výrobu čokolády si vyzkoušet, v naší písecké Čokoládovně pořádáme pravidelné kurzy, které je možné zakoupit přímo tam nebo rovnou v našem e-shopu.

Naši čokoládu, společně s dalšími našimi výrobky, můžete ochutnat a zakoupit v síti našich kaváren.

Chcete si skutečně vychutnat a objevit naši čokoládu? Zde je malý milý návod, jak potěšit zrak, hmat, sluch, čich i chuť.

Připravte si malý kousek čokolády, ale ne úplně malý. Dotkněte se ho, ještě než začne ulpívat na vašich prstech a užijte si jemnost i charakteristickou strukturu. Nechte ho pomalu zahřát na pokojovou teplotu. Je to chvíle na potěchu oka. Povrch bude čistý, bez skvrn nebo map. Pokud objevíte bílý povlak, čokoláda nejspíše prošla větší tepelnou změnou, například po cestě domů. Chuťově to naštěstí na závadu není. Vezměte kousek do ruky a rozlomte napůl. Slyšeli jste jasné a čisté „křup“? Tak by to mělo být! Vůně čokolády už nyní bude neodolatelná.

Vložte kousek na jazyk a nechte ji zahřát na teplotu těla. Dovolte jí na Vašem jazyku zvolna roztát. Můžete ji rozkousnout na několik menších kousků. Ale nežvýkat! Teď ochutnáváme, nejíme! Kakaové máslo se zvolna a rovnoměrně rozprostře ve vašich ústech a potlačí jakoukoli hořkost či svíravost chuti. Jak čokoláda zvolna roztává, vnímejte se zavřenýma očima, jak se na vašem jazyku postupně rozvíjí jednotlivé odstíny její chuti.