NAŠE ČOKOLÁDA
Všechnu naši čokoládu vyrábíme sami přímo ze surových kakaových bobů, které v naší pražírně sami pražíme a meleme. Tento proces se jmenuje „Bean to bar“, tedy „Od bobu až k tabulce“. Z toho důvodu Vám jako jedni z mála výrobců v ČR můžeme nabídnout k ochutnání i jednodruhové čokolády, tedy čokolády pocházející výhradně z bobů z jedné konkrétní plantáže.
Dobrá čokoláda, stejně jako dobré víno, je smyslový požitek, který si zaslouží být vychutnáván pomalu se zavřenýma očima. Jak na to??
Připravte si kousek čokolády. Měl by být dostatečně velký – alespoň 5g. Pokud uchováváte čokoládu v ledničce, nechte ji před degustací zahřát na pokojovou teplotu. Chlad znemožňuje rozpoznávání jemných odstínů chutí.
Prohlédněte si čokoládu. Povrch by měl být čistý, bez skvrn či „map“. Povrch pokrytý bílým povlakem může indikovat, že čokoláda prošla tepelným šokem (což chuťově naštěstí na závadu není).
Rozlomte vzorek napůl. Slyšeli jste jasné a čisté „křup“? Tak by to mělo být!
Vložte kousek čokolády na jazyk a nechte ji zahřát na teplotu těla. Dovolte jí na Vašem jazyku zvolna roztát. Můžete ji rozkousnout na několik menších kousků. Ale nežvýkat! Teď ochutnáváme, nejíme! Tento krok je klíčový, poněvadž umožní kakaovému máslu, aby se rovnoměrně rozprostřelo po celých ústech, což umlčí jakoukoli hořkost a svíravost, jež by mohla v čokoládě být. Jak čokoláda zvolna roztává, pozorujte hru chutí, jež se zvolna rozbalují na Vašem jazyku. Zavřete oči a plně si vychutnejte tento okamžik blaženosti.